Bryggeguides

Guides

Bryggeguides og generelle retningslinjer for kaffebrygning.

Filterkaffe

Filterkaffe kan brygges på mange forskellige måder, det kan f.eks. være med Hario tragt eller Chemex eller blot i en helt almindelig kaffemaskine som fx en Moccamaster.

Fælles for dem er at forholdet mellem kaffe og vand ligger på mellem 6 og 7 gram pr 100 ml.

Temperaturen på vandet bør ligge omkring 92-93 grader, men kan sagtens være helt ned til 85 grader -  det hele kommer an på smag.

Som tommelfingerregel skal en lysere ristet kaffe kværnes finere og temperaturen være højere, da en lysristent bønne er sværere at opløse i vandet.

Laver du stempelkaffe, skal formalingen være lidt grovere, da kaffen ligger i vandet under hele bryggeprocessen, men også efter.

 

 

 

 

 

 

Espresso

Espresso skal smage godt, derfor er det individuelt fra person til person.

Nogle kan godt lide at den er kraftig og bitter, andre holder af en lysere frugtig smag.

Gå efter en Brazil hvis du kan lide noter af nødder, chokolade uden frugtige nuancer, vælg derimod en Costa Rica eller Etiopisk Aramo hvis du ønsker lidt mere syre eller frugtnoter.

 

 

 

 

 

 

Mælkekaffe

Bryg espresso som du plejer, skum mælken. Undgå store bobler i mælken, de dette giver en lidt papiragtig smag.

Skum mælken til max 60 grader hvis den skal være sød som en dessert, eller varm hvis du godt kan lide en rigtig varm mælkekaffe. Den varme latte er dog knap så sød og kan blive bitter eller smage af risengrød...

Brug letmælk, det er nemmest at skumme (og ikke så kalorieholdig som sødmælk)